preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pirovac

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

 

VIRTUALNA KNJIŽNICA

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 5. 2013.

Ukupno: 157934
Ovaj mjesec: 1192
Ovaj tjedan: 270
Danas: 3
KORISNE STRANICE

ŠKOLSKI  HRT

EDUTORIJ

MATEMATIKA ZA 5

TONI MILUN PORTAL

TESTIRAJ ZNANJE

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sakupljači ljekovitog bilja
Autor: Administrator , 9. 5. 2014.

Sakupljači ljekovitog bilja pod vodstvom učiteljice biologije i kemije Branke Buljan Perić sakupljaju ljekovito bilje iz neposrednog okoliša, najčešće s brda Makirine koje je sastavni dio Pirovca, a po njemu naša zadruge nosi ime. Nakon vremena provedenog u branju bilja, ljekovito bilje sušimo, a potom ga koristimo za izradu čajeva, kao što je čaj od kadulje, vrijeska/vriska, šipka, masline. Kako lavanda raste i u našem školskom vrtu, nakon branja i sušenja njome punimo vrećice. Osim lavande u školskom vrtu rastu i masline u čijoj berbi sudjeluju svi učenici škole od kojih radimo maslinovo ulje.

 


Sapun od lavande

Lavandom ne punimo samo vrećice, već je koristimo i za izradu sapuna. U tome nam je puno pomogla svojim znanjem vanjska suradnica zadruge Sanja Mrša Vukman. Kako nastaje sapun? Najprije je nabavljen goveđi loj koji se usitnio, samlio, a potom otopio i pročistio u kipućoj vodi. Masnoću, koja se prilikom otapanja stvorila, pokupili smo po površini. Sapunsku bazu je zbog složenosti posla Sanja pripremila kod kuće.

Za sapunsku bazu korišten je loj, maslinovo i ricinusovo ulje, kozje mlijeko i natrijev hidroksid/soda kauštika. Takva pripremljena sapunska baza je korištena u izradi sapuna u školi. Sapun je nariban i otopljen. Kada se otopio, oplemenili smo ga sušenim cvjetovima lavande, eteričnim uljem lavandina te malo kukuruznog škroba da bi sapun imao svilenkastu teksturu. Zagrijanu smo masu ulijevali u drvene kalupe, kasnije rezali, sušili do kraja i pakirali.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju